Verandamakers



Ik laat een veranda of tuinkamer bouwen. Heb ik een vergunning nodig?

Ik laat een veranda of tuinkamer bouwen. Heb ik een vergunning nodig?

Yes! Jouw veranda of tuinkamer is samengesteld en de datum van plaatsing staat. Ineens schiet het je te binnen: ‘heb ik hier een vergunning voor nodig?’ In dit artikel vertellen we je alles over de regels en voorwaarden die komen kijken bij het bouwen van een veranda of tuinkamer.

Een veranda of tuinkamer valt in de categorie ‘bijbehorende bouwwerken’. Hier zitten een aantal erg specifieke regels met veel uitzonderingen aan verbonden. Indien de veranda of tuinkamer voldoet aan deze regels mag deze zonder omgevingsvergunning worden gebouwd. Om je de onleesbare lappen tekst te besparen hebben wij de belangrijkste regels voor je op een rijtje gezet. Wanneer je met deze regels rekening houdt is het in de meeste gevallen niet nodig om een vergunning aan te vragen.

De belangrijkste regels op een rijtje:

  • Binnen een zone van 4 meter vanaf de woning mag een veranda geplaatst worden die niet hoger is dan 30 cm boven de 1ste verdiepingsvloer
  • Bij het plaatsen van een veranda aan bijvoorbeeld een aanbouw is de maximale toegestane hoogte 3 meter.
  • Wanneer je een vrijstaande veranda achter in de tuin laat plaatsen is de maximale toegestane hoogte ook 3 meter. Let op: deze hoogte is per gemeente verschillend.
  • Bij bouwwerken vanaf een hoogte van 5 meter is altijd een vergunning nodig.

Hier dien je rekening mee te houden:

  • Er mag maar een bepaald percentage van de grond/tuin bedekt worden.
  • Stel altijd de buren op de hoogte van de plannen. Zo voorkom je eventuele problemen achteraf.
  • Alle bovengenoemde regels gelden alleen voor een veranda of tuinkamer aan de achtergevel. Voor een veranda of tuinkamer aan de voorkant of zijkant van het huis, denk bijvoorbeeld aan een carport, gelden aanvullende regels. In de meeste gevallen is hier wel een melding of vergunning nodig.

Geen enkele situatie is hetzelfde. Het is daarom altijd raadzaam om de vergunningscheck van het omgevingsloket in te vullen. Zo weet je 100% zeker of er wel of geen vergunning nodig is. Het kan namelijk zomaar zijn dat jouw gemeente andere regels en voorschriften heeft dan de landelijke standaard. Door je goed te verdiepen voorkom je onaangename verrassingen.

Kom je er toch niet helemaal uit? Wij helpen je uiteraard graag verder. Neem gerust contact met ons op, dan kijken we met je mee.